Iztekajoče se leto 2021 v ploščicah

Objavljeno: 30. 12. 2021

Keramične in porcelanaste ploščice veljajo za material z življenjsko dobo 60 let. Zdi se, da je prepoznavanje letnih trendov v nasprotju s tako zeleno klasifikacijo, toda tako kot večina oblikovalskih področij tudi trendi v keramiki odražajo nove možnosti, ki jih pogosto odpira tehnološki napredek. Tehnična popolnost, ki je bila v veliki meri že dosežena v digitalnem tisku, je pomenila, da se je sektor od leta 2019 močno osredotočil na napredek številnih drugih tehnologij. Predstavljene so bile tudi nove površinske obdelave z uporabo 3D-tiskanja in občutljivega jedkanja. Mnoga podjetja so se osredotočila na izdelke, ki brišejo mejo med notranjostjo in zunanjostjo. Prevladujeta nevtralna kamnina in cement, nekateri pa nudijo vzorec lesa parketa. Notranje in tudi zunanje suho polaganje tal je promovirano kot zeleni atribut, ki omogoča zamenjavo in ponovno uporabo ploščic.

  • ROKOKO ALI BAROK

Skoraj vsak marmor na planetu, pa tudi številne neobstoječe "dizajnerske" različice zdaj tvorijo jedro italijanskih ploščic. Na sejmu Cersaie 2021 pa so mnoga podjetja ponudila tako imenovane baročne ali celo rokoko marmornate vzorce, ki jih definirajo močne barve (pogosto v trendovski modri in zeleni) in z izrazitimi žilami, včasih v dekadentnem zlatu. Te ploščice zagotavljajo močan občutek gibanja in včasih izjemno razkošje, nasprotno pa se organski tokovi in ​​vrtinci pogosto umaknejo bolj razdrobljenemu kaosu.

single blog

  • RELIEFNE POVRŠINE Ko so bili digitalni posnetki visoke ločljivosti skoraj izpopolnjeni, so italijanska podjetja začela slediti drugim tehnologijam. Napredovali so na področju izdelave protizdrsnih površin z brušenjem tridimenzionalnih površinskih obdelav. Najbolj dramatični so drzni reliefi, pogosto v majhnih do srednje velikih ploščicah, ki poleg dodajanja zelo otipnih izklesanih površin prinašajo v igro svetlobo, vključno s časovno dimenzijo, ko se osvetlitev skozi dan spreminja. Enako razširjene so bile zbirke z jedkanimi ali nizkimi reliefnimi vzorci. Te ploščice z nizkim reliefom, ki so bile manj takoj vidne kot 3D, so s preprostimi črtami, točkami ali slikami rastlin ustvarile bolj subtilne igre svetlobe.

single blog

  • PASTELNE IN NEVTRALNE PLOŠČICE Številna podjetja so se ponašala z linijami pogosto izjemno velikih ploščic enobarvnih, toplih pastelnih barv, kot so žajbelj, meta, zelena mahovina, vrtnica, maslo, nebesno modra,... Njihove mehke površine ustvarjajo občutek podoben glini ali smoli.

single blog

  • NOSTALGIČNI NARAVNI IN GEOMETRIJSKI VZORCI Videz stenskih tapet z nostalgičnimi vzorci cvetlic, listja in geometrijskih grafik.

single blog

  • VIDEZ LESA Hiperrealistične talne ploščice iz porcelana skupaj z betonskimi ploščicami, prevlečenimi s kosi lesa ali celo sekanci, so zdaj dobro uveljavljene in so bile znova prisotne, toda letos je več podjetij nadgradilo dizajn s svetlimi poudarjenimi deskami, izrazitimi žilami ali stiliziranimi vložki iz lesenih desk.

single blog